LEZEN EN SCHRIJVEN

Verhalen en gedichten van Petra Oomen

Nanowrimo logo

National Novel Writing Month

National Novel Writing Month is een jaarlijks wereldwijd evenement. De duizenden deelnemers schrijven in dertig dagen een verhaal van 50.000 woorden. Het idee is ooit ontstaan in het hoofd van een schrijver die last had van een writers block en bovendien had hij een hekel aan november. Het gaat erom dat er geen terugstarende blanco bladzijden bestaan: je schrijft en je blijft schrijven. Bagger, wordt het dan, zou je denken, want je moet toch schrappen en herschrijven? Ja, dat moet ook, maar het is toch opvallend tot welk resultaat je komt als je alles wat moet loslaat en gewoon schrijft wat er in je hoofd opkomt.

Mijn eigen nano-verhalen herlees ik ieder jaar en steeds weer met plezier. Door de vrije manier van schrijven ontstaan er verhalen waarbij de wendingen onvermoed zijn en het taalgebruik lekker vlot.

De nano-verhalen zijn nadat ze zijn geschreven nooit geredigeerd. Alle fouten zijn blijven staan. Soms denk ik dat ik ze toch zou moeten herschrijven, maar ik weet dat het daar nooit van komt. Teveel werk. Daarnaast ben ik bang dat ik er teveel aan zou verpesten.