LEZEN EN SCHRIJVEN

Verhalen en gedichten van Petra Oomen

Voetbal als oorlog - 12-03-2014

Tegenwoordig vallen we geen ander land binnen met als doel de bevolking aan ons te onderwerpen en het land kaal te plukken. Dat er uitzonderingen zijn op deze regel heeft Poetins inval op de Krim bewezen. Die Russische soldaten gaan daar niet meer weg en de Krim zal de komende decennia onderworpen zijn aan Rusland.  De andere naties zijn het niet eens met deze gang van zaken, maar ze kunnen niets uitrichten. Van een officiële veroordeling trekt Poetin zich niets aan. Logisch, dat doen dictators met een significante score in het autistisch spectrum nooit.
Rusland aanvallen zou leiden tot de Derde Wereldoorlog en die zou nog grotere schade aanrichten dan de Eerste en de Tweede. Kernwapens, die ons tijdens de Koude Oorlog behoedden voor een hete oorlog, zullen nu gebruikt gaan worden. Als er al overlevenden zouden zijn, zouden die zijn teruggebombadeerd tot het Stenen Tijdperk.  Dus militair optreden is de oplossing niet.
Daarom stel ik voor dat dit soort internationale conflicten voortaan wordt uitgevochten op het voetbalveld. Voetbal is een spel dat hele volken tot euforie of depressie kan brengen, terwijl de uitkomsten van wedstrijden geen enkele consequentie hebben. En dat is jammer.  Die hartstochtelijke betrokkenheid  bij een onderwerp dat nergens overgaat, zou beter ingezet kunnen worden.

Als in de Veiligheidsraad nou eens wordt afgesproken wat de inzet is van die wedstrijden. Nu zou de inzet De Krim zijn. Rusland speelt tegen een ander nationaal elftal, bijvoorbeeld het Nederlandse. Winst voor Rusland betekent dat ze op de Krim mogen blijven, bij verlies moeten ze weg. Het spreekt voor zich dat er geen vetorecht meer is in de Veiligheidsraad. De uitslag is bindend.
Het mes snijdt aan twee kanten. Internationale conflicten worden oplosbaar en voetbal gaat voortaan ergens over. Het zal Louis van Gaal geraden zijn om die wedstrijd te winnen, anders is eeuwige minachting van nagenoeg de hele wereldbevolking zijn deel. De voetballers verdienen hun inkomen nu ook echt, want reken maar uit wat ze de wereld besparen als het niet meer tot een gewapend treffen hoeft te komen.

Zullen partijen zich houden aan de uitslag? Natuurlijk, want voetbal wordt serieuzer genomen dan wat dan ook.  Er zal wat gemor zijn over vermeende partijdigheid van de scheidsrechter, maar, om bij het voorbeeld te blijven, Poetin zal geruisloos uit de Krim verdwijnen.